2.2.4.2 Herstellen

Herstellen kan alleen als men over voldoende energie beschikt. Gebrek aan energie kan heel veel oorzaken hebben en het goed om dan snel maatregelen te nemen.
 
Hoe doe ik dat?
  1. U neemt even afstand als u voelt dat u over minder energie beschikt dan anders, om na te gaan wat de oorzaken kunnen zijn. De oorzaak kan in iets simpels als een verkoudheid liggen, maar vaak is het stress. Die stress is weer een gevolg van andere zaken, meestal veranderingen of incidenten in uw werk- of leefomgeving, die ongemerkt bezig zijn bij u een overbelasting te veroorzaken. Ook onduidelijkheid of ambivalentie, kiezen tussen twee kwaden, kan een verlammend effect hebben. Het is altijd van belang om vast te stellen waaraan de energie besteedt wordt
  2. U beseft dat gebrek aan energie bij uw gesprekspartner nog even anders kan liggen. Sommige mensen hebben gewoon weinig energie. Anderen hebben alle energie waarover ze eens beschikten misschien volledig opgebruikt. Daar valt niet altijd iets aan te doen. Toch zult u moeten onderzoeken of de oorzaak van ernstig gebrek aan energie bij uw gesprekspartner aan omstandigheden ligt die verbeterd kunnen worden, waardoor er weer ruimte ontstaat voor uw professionele activiteiten.